Je huidige telefoon abonnement loopt binnenkort af en je bent inmiddels wel aan een nieuwe smartphone toe. Maar waarvoor moet je kiezen? En wat is het voordeligste tegenwoordig? Misschien denk je wel aan een iPhone SE. Maar kies je dan voor een abonnement met telefoon? Of het toestel los kopen en combineren met een sim-only? Wij zochten het voor je uit.

Checklist

Laat je niet te snel verleiden door mooie aanbiedingen die online langskomen. Soms lijkt een aanbieding zo geweldig dat je het liefst meteen wilt toehappen. Toch is het belangrijk eerst het volgende voor jezelf een aantal zaken op een rij te zetten. Er zijn meer factoren om rekening te houden bij de zoektocht naar je nieuwe abonnement. Er zijn meer factoren om rekening mee te houden dan alleen de prijs. Onderstaande checklist helpt je verder bij je zoektocht.

  • Heb je alleen een nieuw abonnement nodig of is je telefoon ook aan vervanging toe? In het eerste geval kun je kiezen voor bijvoorbeeld een telefoonabonnement zonder toestel, ook wel sim only genoemd.
  • Welke smartphone past het beste bij je en hoeveel budget heb je daarvoor?
  • Welke bel- en databundel heb je nodig. Wat is je huidige verbruik?
  • Wanneer loopt je huidige contract af?
  • Wil je de meest recente telefoon (de duurste optie), of vind je een ouder model ook oke om geld te besparen?
  • Heb je een refurbished toestel overwogen? Zeker in combinatie met een sim only kan dat goedkoop uitpakken.
  • Krijg je een BKR-registratie wanneer je een telefoon abonnement afsluit?
  • Zijn er combideals met je vaste internet-aanbieder? Deze acties kunnen zeer interessant zijn. Zo krijg je vaak dubbele data en extra korting op je mobiele abonnement.

Vergelijk prijzen van smartphones

Hoe aantrekkelijk een combi-deal soms ook lijkt. Voor een losse mobiel betaal je vaak een stuk minder in combinatie met een sim only abonnement. Maar dit geldt niet altijd. Soms is een telefoon abonnement weer goedkoper dan een sim only. Vergelijk dan ook zorgvuldig alle prijzen van smartphones en de verschillende type abonnementen. Zo ontdek je wat de goedkoopste deal is, en kun je je later nooit meer voor de kop slaan omdat je erachter komt dat de telefoon die je wenst ergens anders goedkoper was.

Met een sim-only heb je in de regel meer keuze dan bij een combinatiedeal van een telefoon abonnement + toestel. Wordt jouw favoriete smartphone niet aangeboden bij het specifieke bundel dat je graag wilt, dan gaat het feest al niet door. Je eigen wensen en eisen zijn ondergeschikt aan het aanbod van providers bij package-deals. Bovendien hoef je bij een sim only abonnement niet te wachten tot je abonnement is afgelopen als je een nieuwe smartphone wilt aanschaffen. Zie je dus een goedkope smartphone in de winkel of op het internet, dan kun je meteen toeslaan. Voor een deal van een telefoon abonnement + toestel moet je maar net toe zijn aan een abonnement.

Denk aan de BKR-registratie!
Een nieuwe smartphone als telefoon abonnement betekent tegenwoordig ook een verplichte registratie bij het BKR. Een nieuwe smartphone wordt dan namelijk als lening beschouwd. Hierdoor kan bijvoorbeeld de maximale hypotheek die een bank je wil verstrekken veel lager uitvallen, soms wel duizenden euro’s. Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je toestelbijdrage maximaal €10 per maand is. Of betaal het toestel in één keer en kies voor een sim only. Veel succes bij het vinden van je nieuwe toestel!

Rate this post

5 thoughts on “Abonnement met of toch zonder smartphone?

Geef een reactie