
Sinds Apple de iPod lanceerde heeft het merk een hoop successen gekend. In slechts enkele jaren tijd wist de computer gigant de grijze massa te ontstijgen en nieuwe hoogtes te bereiken qua innovatie en omzet. In minder dan een decennia groeide het merk uit tot de nummer één wanneer het ging om kwaliteit en exclusiviteit, iets wat andere merken alleen maar konden aanzien en benijden. Voor een lange tijd dan.
De gevolgen van succes
Want met succes groeit ook de concurrentie en hoe sterker je positie wordt, hoe heviger grote tegenslagen worden. Apple mag dan misschien één van de marktleiders zijn wanneer het aankomt op technologie en mobiele apparatuur, het heeft nog altijd de concurrentie te dulden van onder andere Microsoft en Samsung. Vooral laatst genoemde heeft in de afgelopen jaren zich weten te ontpoppen toch een geduchte tegenstander. De rechtszaken die men tegen elkaar aanspanden logen er in ieder geval niet om.
Positie verzwakken
Volgens sommigen zou dit één van de redenen zijn waarom Apple zich dan nu toe gaat leggen op de consument met een kleinere koopkracht. De nieuwste telefoon van Appel, de iPhone SE, is een compact budgetmodel en past eigenlijk niet helemaal in het luxe en exclusieve imago van het bedrijf. Maar ze kiezen er toch voor om deze stap te zetten, waarschijnlijk omdat ze zo ook op andere gebieden kunnen concurreren met Samsung. Dit bedrijf weet namelijk al sinds jaar en dag dat er niet alleen winst ligt in de rijkere kringen van de samenleving. Nu valt het te discussiëren dat Apple hiermee geen slimme zet maakt. Dat ze juist door de positie te verlagen zichzelf verzwakken, maar dat valt nog te bezien. Het imago van het bedrijf is door de jaren heen zo zorgvuldig en sterk opgebouwd dat het niet zomaar ineenstort met het uitbrengen van een budgetmodel. Wellicht werkt het zelfs zo dat ze hiermee de positie alleen maar kunnen versterken.